Sedan en tid tillbaka omvandlas en del av Tomteboda till att kunna tillverka ett av världens mest kända vaccin, tillsammans med ett helt nytt vaccin mot covid-19. Vi har besökt Valnevas nya anläggning i den tidigare spårhallen.  

Det är svårt att föreställa sig att tåg fullastade med brev och paket under många år rullade in här. Höga ljud, vibrationer och damm känns långt borta. I stället är det rent, ljust och stilla. Munskydd och skoskydd en självklarhet. Dörrar stängs försiktigt mellan olika utrymmen, inte helt olikt ett sjukhus olika slussar in till operationssalar och vårdrum.

Faktum är att få ställer så höga krav på hygien och säkerhet som Valnevas verksamhet gör. Vaccintillverkaren flyttade in i spårhallen våren 2021. Sedan tidigare hade bolaget en enhet på promenadavstånd från Tomteboda. Närheten till den var ett av skälen till att valet föll på spårhallen. Det andra var den unika arkitekturen som möjliggjorde en nybyggnation inne i byggnaden.
– Eftersom vi har extremt höga krav på vår verksamhet ställer vi också extremt höga krav på den fastighet vi verkar i. Tack vare spårhallens rymd har vi kunnat bygga en ny anläggning som möter alla våra krav, säger Anders Andersson, projektledare på Valneva.

Valneva är en global aktör med cirka 700 anställda världen över. Bolaget täcker in hela kedjan från forskning och utveckling till produktion och distribution av vacciner. De olika anläggningarna runt om i världen har sin expertis. Här i Solna tillverkas världens första effektiva koleravaccin sedan mer än 30 år tillbaka, och nu även en ny vaccinkandidat mot Covid-19.  Vaccinerna  fylls i vialer (små glasflaskor), granskas och förpackas innan det distribueras på en global marknad.

Processoperatörer, ingenjörer, tekniker och support är några av de professioner som arbetar här. När anläggningen är i full drift kommer det vara cirka 70 personer på plats.
– Det har varit väldigt roligt att projektleda vår etablering här. Det har gått snabbt, vi har arbetat agilt och varit flexibla vilket jag verkligen gillar. Vi är många som arbetat tillsammans för att skapa den här nya arbetsplatsen. Jag ser fram emot att den ska nå sin maxkapacitet.