Ett högtflygande konstverk med imponerande dimensioner som likt Tomteboda kommer fylla sin plats i landskapet. Vi är mycket stolta över att presentera ”Spridningsvägar” skapat av Ebba Bohlin - en av Sveriges främsta samtida konstnärer.

För Ebba Bohlin blir invigningen ”the grand finale” av en kreativ process som startade för fyra år sedan. Det som började som en dialog med platsen blir nu verklighet i form av en böljade skulptur. Ett verk av vågor som sprider sig likt pollen i landskapet, som svallar likt håret i Sandro Botticellis kända målning ”Venus födelse” och som vindlar likt organiskt material som trä- och växtfibrer.
– Jag blev väldigt glad och hedrad att få förmånen att skapa ett permanent offentligt verk för den här platsen. Jag växte upp i Stockholm några kilometer från Tomteboda och tror att tidsandan från när byggnaderna tillkom har präglat mig med sitt materialintresse och storslagenhet. Att gestalta ett verk för den här platsen är intressant, det är en mycket tydlig skärningspunkt mellan det storskaligt urbana och det omgivande landskapet, säger Ebba Bohlin.

När Tomteboda postterminal uppfördes på 1980-talet var konst ett viktigt inslag i den industriella miljön. Detta är ett arv som nuvarande ägare har valt att förvalta i arbetet med att omvandla fastigheten från postterminal till en modern och multifunktionell arbetsplats i världsklass.
– Konstsatsningen som gjordes då Tomteboda byggdes var en integrerad del av byggnaden och en stor satsning. Tack vare det här uppdraget får jag ingå i en gemenskap med tidigare konstnärskollegor vilket jag är både stolt och glad över. Konsten säger mycket om den tid då den tillkommer, men överbryggar också tiden, säger Ebba Bohlin.

Det nya konstverket kommer dramatiskt förändra mötet med Tomteboda och lyfta fastigheten till en ny nivå.
– Det har varit fantastiskt att få arbeta med Ebba Bohlin och följa hennes kreativa process. ”Spridningsvägar” är stort, unikt och hållbart – precis som Tomteboda. Det kommer bli kronan på verket av vårt mångåriga arbete med att utveckla och modernisera fastigheten, säger Morten Wettergreen, Head of Asset Management på Obligo Real Estate i Sverige med ansvar för den övergripande utvecklingen av Tomteboda.

”Spridningsvägar” invigs onsdag den 22 juni.