Sveriges första covid-19-vaccinanläggning ligger i den tidigare spårhallen i Tomteboda. Torsdag den 7 april invigdes den officiellt av socialminister Lena Hallengren.  

Valneva Sweden AB är ett dotterbolag till vaccinbolaget Valneva SE som driver ett globalt vaccinprojekt för COVID-19. API (Active Pharmaceutical Ingredient) produceras i Valnevas anläggning i Skottland och skickas till Sverige. Fyllning i vialer samt slutlig packning och logistik av vaccinet sker i de nyrenoverade lokalerna i Tomteboda.
- Att det nu tillverkas covid-vaccin i Sverige är en framgång som visar på styrkan i den svenska modellen där företag och samhälle samverkar för befolkningens bästa, sa Lena Hallengren under invigningen, och fortsatte: Genom att vi får en produktionsanläggning i Sverige ökar också förutsättningarna för en god krisberedskap. Pandemin har understrukit värdet av en god förmåga till inhemsk produktion.

Valneva Sweden, med rötter i Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL) har gett anläggningen namnet Hans Wigzell Vaccine Facility efter professor emeritus Hans Wigzell, tidigare rektor vid Karolinska Institutet.
- Det är naturligtvis en stor ära för mig att få Sveriges första och per dags datum enda covid-19-vaccinanläggning namngett efter sig, sa en stolt Hans Wigzell.

Foto: Jonas Axelsson/Valneva Sweden AB