Hallå Morten Wettergreen, Obligo real estate!
Du har arbetat med Tomteboda sedan 2007. Då var PostNord enda hyresgäst. Sedan 2012 har du drivit utvecklingen av fastigheten från utdaterad postterminal till en modern och dynamisk arbetsplats där olika verksamheter jobbar sida vid sida.

Hur har det här senaste året varit?
På många sätt är 2022 året då vi har knutit ihop den här stora säcken av omfattande investeringar i modernisering, renovering, optimering och hyresgästanpassningar. Huset är nästan fullt nu vilket jag är mycket glad över. Den mix av innovativa och framtidsorienterade företag, myndigheter och skolor är så mycket bättre än vad vi hoppades på när vi påbörjade arbetet med att skapa ett nytt Tomteboda. 

Är det några höjdpunkter från året som du vill särskilt vill lyfta fram?
Att Ebba Bohlins fantastiska konstverk ”Spridningsvägar” kom på plats i början av sommaren! Det blev verkligen pricken över i:et. Vi vill att Tomteboda ska vara speciellt och att både hyresgäster och besökare ska uppleva att de får det där lilla extra vilket konstverket bidrar till. Vi förstod att ”Spridningsvägar” skulle bli stort och vackert när vi såg Ebbas skisser, men det blev så mycket större och vackrare än vad vi kunde drömma om. Och när belysningen kom på plats nu i höstas blev det ännu bättre. Ett skimrande konstverk som lyser upp i mörkret.

Andra höjdpunkter under året är att Polarium flyttat in och att Valneva etablerat Sveriges covid-19-vaccinanläggning. Det är två företag som ligger framkant när det gäller innovationer inom energi respektive medicin. Det är också två fina exempel på hur Tomtebodas flexibilitet och unika arkitektur bidrar till att vi kan göra mycket specifika anpassningar för våra hyresgäster. Båda två ställer till exempel höga krav på säkerhetsklassificering samt behöver en kombination av kontor, produktion och produktutveckling vilket vi kan erbjuda här.

Vad skulle du säga karaktäriserar arbetet med att förändra Tomteboda?
Hållbarhet, optimering, bevarande och återanvändning så långt det varit möjlig. Flera av våra hyresgäster har behållit den industriella karaktären. I Polariums lokaler har till exempel det gamla betonggolvet slipats och putsat så att det nästa skimrar vilket är otroligt snyggt men också hållbart.

Vad ser du fram emot?
När du jobbar med en sådan här fastighet blir du aldrig klar, det dyker hela tiden upp något nytt. Men det är också det som gör Tomteboda så roligt och spännande att jobba med. Vi jobbar hela tiden i positiv riktning med hyresgästernas bästa i fokus. Under 2023 kommer vi fortsätta förbättra servicen och tillgänglighet i huset. Vi kommer även jobba vidare med Solna stad för att utveckla gång- och cykelvägarna till och från fastigheten. Till våren hoppas vi även kunna inviga utegymmet – en service inte bara för hyresgästerna utan alla andra som bor i området.

2023 är året då vi kommer ännu närmare målet att vara en arbetsmiljö i världsklass!