Från posttåg till vaccintillverkning. För närvarande pågår ett intensivt arbete med att förbereda den tidigare spårhallen för vaccinföretaget Valnevas verksamhet. Lars Rönnberg och Ludvig Hamrin på CO-pilot berättar mer om den unika omvandlingen.


I oktober blev det officiellt att Valneva Sweden AB, ett dotterbolag till vaccinföretaget Valneva SE tecknat ett tioårigt hyresavtal om fyra tusen kvadratmeter i spårhallen. I februari 2021 tar de över lokalerna. Fyra månader för att förbereda en tidigare spårhall för avancerad fabriksverksamhet – är det möjligt?
– Absolut, säger Lars Rönnberg på CO-pilot som har det övergripande projektledaransvaret på Tomteboda och fortsätter: Hektiskt men roligt. Tack vare vårt nätverk av entreprenörer som redan jobbade här eller har jobbat här kunde vi komma igång väldigt snabbt. Vi har ett jättebra gäng konsulter.

Tillsammans med kollegan Ludvig Hamrin guidar han oss genom byggarbetsplatsen. Än syns delar av järnvägsspåren där posttågen en gång rullade in men en stor del har redan täckts in. Än är kontaktledningarna i taket kopplade till järnvägsnätet utanför. För bara någon vecka sedan fick de äntligen besked om att Trafikverket kommer och plockar ner dem.
– Det har varit jättesvårt för det hör ju inte till vanligheterna med kontaktledningar in i en fastighet. Det här är verkligen en unik fastighet och mycket av det vi gör här behöver vi hitta unika lösningar för, säger Lars.

Ny entré, nya el- och vattenledningar och nytt ventilationssystem. Kontor, kök, kapprum, toaletter, konferensrum och andra personalutrymmen. Projekten är många.
– Man kan säga att vi bygger ett bashus och förbereder allt för att de ska kunna bygga sin fabrik här inne. Vi vill underlätta så mycket som möjligt för dem, säger Ludvig.

Precis som för övriga Tomteboda görs så lite åverkan som möjligt på fastigheten. Originaldetaljer bevaras och material som kan återanvändas gör det. Gårdagen byggnorm förenas med dagens. Visst kan det ställa kreativiteten på prov men Ludvig och Lars är överens om att det är just detta som gör arbetsdagarna extra roliga. Som den fem hundra kvadratmeter stora vägg som ska skilja Valnevas lokaler mot den andra halvan av spårhallen. Det är inte som vilken vägg som helst. Men vad som gör den så unik får vi inte veta.
– Allt här är så långt ifrån standard du kan komma. Jag tror inte någon förstår hur speciellt det är att jobba här. Tomteboda är mitt första stora uppdrag och ibland tänker jag att jag redan peakt i min karriär. Jag har svårt att tro att något kommer toppa det här, säger Ludvig och skrattar.