Att omvandla en byggnad av Tomtebodas dignitet kräver fingertoppskänsla och helhetstänk. För ansvarig arkitekt Anna Axberg Olsson handlar det om att se möjligheterna och ta tillvara husets själ så att den består även i framtiden. 

Anna Axberg Olsson på BAU - Byrån för Arkitektur & Urbanism - har jobbat med Tomtebodaprojektet i åtta år.
- Det är lätt att tycka om det här huset. Det gäller allt ifrån materialval, färgskalor och egenskaper till dess speciella historia. Det finns en tydlig dramatik och lekfullhet insprängd i rationalismen som präglar huset. Ju mer tid du tillbringar här desto mer upptäcker du. Jag har en enorm respekt för Gustaf Rosenberg som skapade den här komplexa byggnaden och jag är så imponerad över hur bra de byggde. Tomteboda är en riktig märkesbyggnad.

Arkitektkontorets första uppdrag var att ta fram en 3D-modell av huset för att tydliggöra alla delar som fanns.
- Det var viktigt för att få en förståelse för de enorma ytorna och vad man skulle kunna fylla dem med när PostNord hade flyttat ut. När huset väl var vakant blev det tydligt hur bra det gick att anpassa det för andra verksamheter. Min roll har varit att se möjligheterna här.

Modernisering för nya hyresgäster

Som vid alla stora förändringsprojekt har Anna och hennes kollegor stött på en del utmaningar under arbetets gång.
- Det gäller att skapa nytt utan att förvanska det gamla. Här finns starka antikvariska restriktioner och en ovanlig komplexitet men också unika kvaliteter. Det är en otroligt generös byggnad med en fantastisk spännvidd som inneburit möjligheter.

Att anpassa och modernisera de fem huskropparna som utgör Tomteboda är inte ett arbete som görs utan hänsyn till det som finns runtomkring.
- Tomteboda har en stark relation till sin omgivning. Järnvägen rinner som en flod utanför och de stora ekarna tillför en naturlig skala till huset. Jag tycker det är positivt att SL bygger en ny tvätthall intill, det stärker entréområdet. Tomteboda är en modern ikon och det är väldigt roligt att jobba här. Jag hoppas att de nya hyresgästerna ska känna samma stolthet som jag gör.