God jul och Gott nytt år

”På många sätt är 2022 året då vi har knutit ihop den här stora säcken av omfattande investeringar i modernisering, renovering, optimering och hyresgästanpassningar. 2023 är året då vi kommer ännu närmare målet att vara en arbetsmiljö i världsklass!”

Julhälsning 2022

Boken om Tomteboda nu i butik

I "Före nu och därefter. Det här är Tomteboda." berättar vi om husets historia och om platsen i äldre tider. Om alla de människor som fyllt och fyller huset med liv, liksom om dem som varit med och utvecklat Tomteboda till något nytt.

Boken om Tomteboda nu i butik

Nytt liv i spårhallen

"Eftersom vi har extremt höga krav på vår verksamhet ställer vi också extremt höga krav på den fastighet vi verkar i. Tack vare spårhallens rymd har vi kunnat bygga en ny anläggning som möter alla våra krav."
Anders Andersson, projektledare på Valneva, om verksamheten i Tomteboda.

Global vaccinaktör

Northvolt i Tomteboda

I slutet av 2021 flyttade en av världens just nu ledande batteritillverkare i den bortre delen av spårhallen. Vi fick en pratstund med Stuart Chisholm, Maintenance manager på Northvolt.

Framtidens batterisystem

Nytt signaturverk av Ebba Bohlin invigs på Tomteboda

Ett högtflygande konstverk med imponerande dimensioner som likt Tomteboda kommer fylla sin plats i landskapet. Vi är mycket stolta över att presentera ”Spridningsvägar” skapat av Ebba Bohlin - en av Sveriges främsta samtida konstnärer.

Spridningsvägar

Socialministern invigde Valneva i Tomteboda

Sveriges första covid-19-vaccinanläggning ligger i den tidigare spårhallen i Tomteboda. Torsdag den 7 april invigdes den officiellt av socialminister Lena Hallengren: "Att det nu tillverkas covid-vaccin i Sverige är en framgång som visar på styrkan i den svenska modellen där företag och samhälle samverkar för befolkningens bästa, sa Lena Hallengren under invigningen. Genom att vi får en produktionsanläggning i Sverige ökar också förutsättningarna för en god krisberedskap. Pandemin har understrukit värdet av en god förmåga till inhemsk produktion."

Officiell invigning av Valneva i Tomteboda

Ny hyresgäst: Polarium

Den globala batteri- och energilagringsleverantören har tecknat ett tioårigt avtal om cirka 2 000 kvadratmeter i Tomteboda. Här kommer bolaget att etablera ett toppmodernt labb för test av nya energilagringsprodukter och ett högspänningslabb för test av energioptimeringssystem.

Polarium till Tomteboda

Insamling till stöd för Ukraina

Tomteboda, i samarbete  med distributionsföretaget Sendify AB och den ukrainska hjälporganisationen Plast ordnar en insamling till stöd för Ukraina.

Insamling till stöd för Ukraina

Före, nu & därefter. Boken om Tomteboda

De sista höstdagen i november kunde Tomteboda arrangera ett bejublat boksläpp för "Före, nu & därefter - Det här är Tomteboda". Verket på 220 sidor berättar från flera perspektiv historien om Tomteboda och alla de människor som passerat ett av Stockholms mest kända landmärken.

Boksläpp

Höstens annonskampanj

Nu går vi in i nästa fas för att fler ska få möjlighet att upptäcka Tomtebodas storhet. Fram till jul kommer flera annonser synas i både i print, online och sociala medier.  Även en nyproducerad kortfilm är på gång!

Tomteboda i media

Ny depå för Stockholms stadsbussar

Måndag 21 juni invigde SL bussdepån i Tomteboda som ersätter Hornsbergsdepån. Den nya depån blir störst i Norden. Tack vare flera innovativa lösningar har miljöpåverkan minskats.

SL till Tomteboda

Northvolt AB till Tomteboda

Det svenska bolaget Northvolt AB har tecknat avtal om cirka 4 000 kvadratmeter i den tidigare spårhallen som därmed är fullt uthyrd.

Batteritillverkare med fokus på framtiden

Solcellsanläggning nu i drift

Nu driftsätts den största enskilda takmonterade solcellsanläggningen i Stockholm - på Tomteboda. 1 465 solcellspaneler har installerats på en takyta om cirka 4 000 kvadratmeter, något som kommer generera cirka 400 000 förnyelsebara kilowattimmar per år.

Solcellsanläggning nu i drift

”Högtflygande och dramatiskt”

Möt Ebba Bohlin, en av Sveriges främsta samtida konstnärer med extra känsla för konst i offentliga miljöer. Just nu skapar hon en helt unik skulptur för oss på Tomteboda.

Nytt konstverk tar form

Vad händer i spårhallen?

Från posttåg till vaccintillverkning. För närvarande pågår ett intensivt arbete med att förbereda den tidigare spårhallen för vaccinföretaget Valnevas verksamhet. Lars Rönnberg och Ludvig Hamrin på CO-pilot berättar mer om den unika omvandlingen.

Valneva flyttar in

Testkörning pågår

Första ledbussen i Tomteboda! I början av december rullande en av de första bussarna in i SL:s nya 24 000 kvadratmeter stora verkstad. Vi är väldigt glada över att vi fick vara med och dokumentera det.

Ny bussdepå

Rik på detaljer

Det är mycket som gör Tomteboda unikt. Dimensionerna till exempel. Men i allt det stora finns det mängder av genomtänkta detaljer som stärker husets identitet.

Södra entrén

Odla på Tomteboda?

Kristian Wickman, köksmästare på Restaurangskolan Astar, drömmer om att få odla egna örter och sallad på  Tomteboda. Än så länge är vi bara på planeringsstadiet men till våren 2021 hoppas vi att drömmen kan bli sann. Publicerad: 4 december 2020

 

 

 

Odlingslott

Utomhusaktiviteter kring Tomteboda

Från Tomteboda kan du med fördel ta en lunchpromenad eller en joggingtur runt Karlbergs Slott eller längs Barnhusviken, ett stenkast sydväst om Tomteboda. Publicerad: 4 decemeber 2020

Utomhusaktiviteter

Parallella projekt i spännande objekt

Solcellsinstallation, verkstadsbyggnation, garagerenovering med asfaltering, markarbeten och hyresgästanpassning av spårhallen. Detta är något av det som pågår i och utanför Tomteboda just nu. CO-Pilot har det övergripande projektledaransvaret. Publicerad: 26 november 2020

Intervju CO-Pilot

Framtidens bussdepå tar form

Modernt och rymligt med ett strategiskt läge nära Stockholm city. Arbetet med att färdigställa SL:s nya bussdepå i Tomteboda pågår för fullt. Christian Herold, programdirektör på Trafikförvaltningen Region Stockholm, ansvarar för projektet.
Publicerad: 11 november 2020

SL på Tomteboda

Global vaccinaktör till spårhallen

Valneva Sweden AB, ett dotterbolag till vaccinföretaget Valneva SE, har tecknat ett tioårigt hyresavtal om cirka 4 000 kvadratmeter. I den tidigare spårhallen kommer det svenska bolaget att fylla vialer med COVID-19-vaccin och Koleravaccinet DUKORAL®, samt distribuera paketerad produkt. Inflyttning är planerad under första kvartalet 2021.
Publicerad: 27 oktober 2020

Valneva Sweden AB

Cykla till Tomteboda!

Vi satsar mycket på att skapa så bra förutsättningarna som möjligt för våra hyresgäster. För de  som cyklar till och från sin arbetsplats i Tomteboda har vi till exempel byggt ett rymligt cykelgarage med smarta servicestationer. Publicerad: 26 november 2020

Cykelgaraget Tomteboda

Storskalig solcellsinstallation

I augusti går arbetet med att modernisera Tomteboda in i nästa fas när 1 465 solcellspaneler installeras på en takyta om cirka 4 000 kvadratmeter. Resultatet? 400 000 förnyelsebara kilowattimmar per år. Publicerad: 16 juni 2020

Hållbar investering

Distansundervisning öppnar för nya möjligheter

I augusti 2019 välkomnade Thoren business school sina första elever till Tomteboda. I mars 2020 gick de som alla andra gymnasieelever över till hemundervisning. Att inte få träffa eleverna varje dag har varit trist. Samtidigt gläds rektor Inan Senturk åt allas engagemang och hur snabbt de hittat kreativa lösningar för den pedagogiska verksamheten.
Publicerad: 16 juni 2020

Distansundervisning

Björkar + betong

Har du tänkt på att det är många björkar runt Tomteboda? 264 stycken för att vara exakt. Det är ingen tillfällighet utan ett väl genomtänkt inslag planerat av arkitekt Gustav Rosenberg som tillsammans med Bo Zachrisson ritade Tomteboda. De svartvita stammarna samspelar med betongfasaden och blir en del av arkitekturen. Självklart har vi bevarat björkarna när vi moderniserat och renoverat fastigheten. Faktum är att vi ska plantera 95 nya. Publicerad: 16 juni 2020

Tomteboda