Northvolt AB till Tomteboda

Det svenska bolaget Northvolt AB har tecknat avtal om cirka 4 000 kvadratmeter i den tidigare spårhallen som därmed är fullt uthyrd.

Batteritillverkare med fokus på framtiden

SLs bussdepå invigd

Måndag 21 juni öppnade SL sin nybyggda bussdepå som ska ersätta Hornsbergsdepån. Tomtebodadepån blir störst i Norden och minskar miljöpåverkan genom flera innovativa lösningar.

Efter tre års byggnation öppnar SL sin nya bussdepå  intill Tomteboda. Med sina 30 000 kvadratmeter är den Nordens största bussdepå. Genom att även bygga om gatuplanet på Tomteboda, har SL minimerat belastningen på miljön som en nybyggnation normalt medför.

– Vi är stolta över att kunna lämna över Nordens modernaste bussdepå till kollektivtrafikverksamheten. Depån har levererats inom budget och med innovativa lösningar vad gäller miljö i form av skydd av vatten och biotoper men även användande av grön betong och renovering av existerande byggnad. Den tekniska höjden är stor där bland annat unika tunga takbalksbyten inomhus har utförts och en helt ny uppställningshall byggts på en kompakt och komplicerad plats, säger Karin Svingby, avdelningschef, trafikförvaltningen.

Bygget av den nya depån startade sommaren 2018 och invigdes den 21 juni 2021. Via en avfartsramp som ansluter till Essingeleden, kan bussarna enkelt köra till depån.

Fakta – Tomtebodadepån

  • Tomtebodadepån är dimensionerad för att uppfylla dagens krav på energihushållning.
  • Projektet lever upp till kraven för ett miljövänligt och hållbart byggande. Bland annat har SL använt sig av Byggvarubedömningen för att inte använda miljöskadligt material och ställt krav på att entreprenadmaskinerna ska vara energibesparande.
  • För att fler bussar ska få plats i depån har det byggts en tillbyggnadsdel med ett bussdäck intill den befintliga byggnaden med ytterligare en tvätt- och servicedel för bussarna. Totalt rymmer depån 220 bussar, servicerum, nytt fläktsystem och nybyggda personalutrymmen.
  • I området finns en sällsynt art av skalbagge, bredbandad ekbarkbock (Plagionotus detritus). För att bevara arten har en faunadepå byggts av ved från ekar.
  • När Posten hade sin verksamhet i Tomteboda beställdes konstverk till sorteringshallarna för en trevligare arbetsmiljö. Konsten monterades ned vid ombyggnationen men är nu åter på plats igen.

Solcellsanläggning nu i drift

Nu driftsätts den största enskilda takmonterade solcellsanläggningen i Stockholm - på Tomteboda. 1 465 solcellspaneler har installerats på en takyta om cirka 4 000 kvadratmeter, något som kommer generera cirka 400 000 förnyelsebara kilowattimmar per år.

Solcellsanläggning nu i drift

”Högtflygande och dramatiskt”

Möt Ebba Bohlin, en av Sveriges främsta samtida konstnärer med extra känsla för konst i offentliga miljöer. Just nu skapar hon en helt unik skulptur för oss på Tomteboda.

Nytt konstverk tar form

Vad händer i spårhallen?

Från posttåg till vaccintillverkning. För närvarande pågår ett intensivt arbete med att förbereda den tidigare spårhallen för vaccinföretaget Valnevas verksamhet. Lars Rönnberg och Ludvig Hamrin på CO-pilot berättar mer om den unika omvandlingen.

Valneva flyttar in

Testkörning pågår

Första ledbussen i Tomteboda! I början av december rullande en av de första bussarna in i SL:s nya 24 000 kvadratmeter stora verkstad. Vi är väldigt glada över att vi fick vara med och dokumentera det.

Ny bussdepå

Rik på detaljer

Det är mycket som gör Tomteboda unikt. Dimensionerna till exempel. Men i allt det stora finns det mängder av genomtänkta detaljer som stärker husets identitet.

Södra entrén

Odla på Tomteboda?

Kristian Wickman, köksmästare på Restaurangskolan Astar, drömmer om att få odla egna örter och sallad på  Tomteboda. Än så länge är vi bara på planeringsstadiet men till våren 2021 hoppas vi att drömmen kan bli sann. Publicerad: 4 december 2020

 

 

 

Odlingslott

Utomhusaktiviteter kring Tomteboda

Från Tomteboda kan du med fördel ta en lunchpromenad eller en joggingtur runt Karlbergs Slott eller längs Barnhusviken, ett stenkast sydväst om Tomteboda. Publicerad: 4 decemeber 2020

Utomhusaktiviteter

Parallella projekt i spännande objekt

Solcellsinstallation, verkstadsbyggnation, garagerenovering med asfaltering, markarbeten och hyresgästanpassning av spårhallen. Detta är något av det som pågår i och utanför Tomteboda just nu. CO-Pilot har det övergripande projektledaransvaret. Publicerad: 26 november 2020

Intervju CO-Pilot

Framtidens bussdepå tar form

Modernt och rymligt med ett strategiskt läge nära Stockholm city. Arbetet med att färdigställa SL:s nya bussdepå i Tomteboda pågår för fullt. Christian Herold, programdirektör på Trafikförvaltningen Region Stockholm, ansvarar för projektet.
Publicerad: 11 november 2020

SL på Tomteboda

Global vaccinaktör till spårhallen

Valneva Sweden AB, ett dotterbolag till vaccinföretaget Valneva SE, har tecknat ett tioårigt hyresavtal om cirka 4 000 kvadratmeter. I den tidigare spårhallen kommer det svenska bolaget att fylla vialer med COVID-19-vaccin och Koleravaccinet DUKORAL®, samt distribuera paketerad produkt. Inflyttning är planerad under första kvartalet 2021.
Publicerad: 27 oktober 2020

Valneva Sweden AB

Cykla till Tomteboda!

Vi satsar mycket på att skapa så bra förutsättningarna som möjligt för våra hyresgäster. För de  som cyklar till och från sin arbetsplats i Tomteboda har vi till exempel byggt ett rymligt cykelgarage med smarta servicestationer. Publicerad: 26 november 2020

Cykelgaraget Tomteboda

Storskalig solcellsinstallation

I augusti går arbetet med att modernisera Tomteboda in i nästa fas när 1 465 solcellspaneler installeras på en takyta om cirka 4 000 kvadratmeter. Resultatet? 400 000 förnyelsebara kilowattimmar per år. Publicerad: 16 juni 2020

Hållbar investering

Distansundervisning öppnar för nya möjligheter

I augusti 2019 välkomnade Thoren business school sina första elever till Tomteboda. I mars 2020 gick de som alla andra gymnasieelever över till hemundervisning. Att inte få träffa eleverna varje dag har varit trist. Samtidigt gläds rektor Inan Senturk åt allas engagemang och hur snabbt de hittat kreativa lösningar för den pedagogiska verksamheten.
Publicerad: 16 juni 2020

Distansundervisning

Björkar + betong

Har du tänkt på att det är många björkar runt Tomteboda? 264 stycken för att vara exakt. Det är ingen tillfällighet utan ett väl genomtänkt inslag planerat av arkitekt Gustav Rosenberg som tillsammans med Bo Zachrisson ritade Tomteboda. De svartvita stammarna samspelar med betongfasaden och blir en del av arkitekturen. Självklart har vi bevarat björkarna när vi moderniserat och renoverat fastigheten. Faktum är att vi ska plantera 95 nya. Publicerad: 16 juni 2020

Tomteboda