Högt i tak, mjuka mattor, lekfulla sittmöbler och färgstarka nyanser av rosa, lila, blått och gult. Thoren Innovation Schools lokaler i Tomteboda är utformade för att främja skolans profil och pedagogik.

Det har gått ett par veckor sedan terminen startade för skolans 85 första elever.
– De här första veckorna har varit väldigt bra. Vi är verkligen privilegierade som får flytta in i nya, vackra och helt anpassade lokaler med små klasser, säger Caroline Nerén, nytillträdd rektor på skolan.

Som skolans namn indikerar har man en tydlig innovationsprofil som genomsyrar alltifrån hur undervisningen är upplagd till hur lokalerna är designade.
– Tanken med de här ”öarna” av olika möbler och utrymmen är att de ska främja studiemotivationen och elevernas förmåga att ta eget ansvar. Självledarskap är en viktigt del i vår pedagogik.

Är det något som utmärker lokalerna så är det just att det finns så många olika rum i rummet. Här finns flera små ”hus” och alkover där eleverna kan sitta och arbeta ostört. Det finns även olika sittgrupper med fåtöljer och gungor i en cirkel kring ett bord. Precis som hos grannskolan Thoren Business school  finns här en stor, filtklädd trappa där elever kan samlas vid gemensamma föreläsningar och informationsmöten. Ovanför trappan finns flera små bord och bänkar samt mindre studierum. Samtliga klassrum är ljusa och luftiga med olika accentkulörer i gult, blått, lila och rosa.
– Jag är väldigt imponerad över hur arkitekterna lyckats skapa så luftiga och ljusa lokaler som samtidigt är dämpade. Akustiken är inga problem vilket man kan befara när det är så högt i tak. Det är även otroligt bra ventilation vilket känns tryggt. Vi vill skapa en varm och motiverande kultur för våra elever och det tror jag verkligen vi har möjlighet att göra här.

Att driva skola i Tomteboda känns bra och att samla flera skolor (se faktaruta nedan) i samma fastighet är strategiskt klokt menar Caroline. Hon ser också fördelar med att dela fastighet med myndigheter och företag.
– Jag tycker det är väldigt roligt att man tagit till vara och gjort om det här gamla posthuset till något helt nytt. Det finns ett ovanligt samspel i byggnaden eftersom vi är många olika verksamheter här. Självklart ställer det också krav på våra elever att visa hänsyn och respektera att detta är en arbetsplats för många. Detta är något vi har pratat mycket med våra elever om de här första veckorna. På sikt hoppas jag att vi ska kunna få utbyte av varandra i form av studiebesök, föreläsningar och andra projektsamarbeten.