Solcellsinstallation, verkstadsbyggnation, garagerenovering med asfaltering, markarbeten och hyresgästanpassning av spårhallen. Detta är något av det som pågår i och utanför Tomteboda just nu. CO-Pilot har det övergripande projektledaransvaret.


Martin Schreiber, produktions- och projektledare på CO-Pilot, jobbar med flera parallella projekt, bland annat ansvarar han för det som kommer bli Storstockholms största enskilda solcellsanläggning. Just idag, med regntunga skyar och gråväder, känns solenergin långt borta men faktum är att den nya anläggningen kommer generera cirka 400 000 kilowattimmar om året. 
– Jag började på Tomteboda i somras. Mitt första uppdrag var att leda förarbetet som gjordes här på taket. Just då var det lite lugnare här så jag hade förmånen att gå runt och lära känna huset. Det är verkligen ett speciellt objekt att jobba i. Allt är så överdimensionerat vilket är riktigt coolt, säger Martin.

Om det var lite lugnare under sommaren är det desto mer hektiskt just nu. Arbetet på taket har gått in i en intensiv fas där allt material lyfts på plats och solcellspanelerna har börjat installeras. Parallellt med takarbetet byggs ett utrymme nere på garageplanet om till driftsrum för den nya solcellanläggningen. Samtidigt anpassas gamla hisschakt för att kunna dra kablage genom dem från taket ner till driftrummet.
– Det är spännande att jobba i en äldre fastighet. Tomteboda erbjuder så mycket möjligheter med sina stora ytor och speciella arkitektur.

På garageplanet pågår även ett asfalteringsarbetet och förberedelser för fler parkeringsplatser. Det byggs också en verkstad till Yrkesgymnasiets fordonsutbildning. Utanför fastigheten slutförs just nu arbetet med att återställa en av parkeringarna och installera nya läsare.

Men projekten slutar inte där. Ett av de mest omfattande arbetena sker i och utanför spårhallen som förbereds för Valneva , hyresgästen som kommer flytta in i början av 2021.
– Här är det väldigt korta ledtider och många bollar att plocka upp men det är roligt. Alla som är involverade är verkligen engagerade. CO-Pilot har ett stort kontaktnät av underentreprenörer och vi försöker koordinera alla projekt på Tomteboda med dem. Det underlättar för både oss, fastighetsägarna och förvaltaren. Garantierna och helheten blir så mycket bättre.

Mer då? Jo det pågår även arbete på terrassen till vänster om huvudentrén. Bland annat byts tätskikt och planteringar ut och konsten som är infälld i väggarna restaureras. Men det får vi återkomma till i vår.