Att närhet till naturen, odling och grönska skapar välmående är inget nytt. Inte heller att odla i pallkragar på små ytor. Men att odla i pallkragar på taket till en av Sveriges största och mest ikoniska byggnader – det är nytt. Än så länge är vi bara på planeringsstadiet men till våren 2021 hoppas vi att de första fröna ska gro här på Tomteboda.

En av dem som mer än gärna ser att det blir verklighet är Kristian Wickman, köksmästare på restaurangskolan Astar på plan två i Tomteboda.
– Det skulle vi jättegärna vilja vara med på. Hur omfattande det blir beror så klart på vilka förutsättningar som finns. Men små odlingslådor är fantastiskt och det kommer man långt med.

För närvarande studerar 300 elever vid restaurangskolan. De serverar varje dag flera rätter i restaurangen. Allt lagas från grunden på bra råvaror. Att addera odling ser Kristian som ett roligt och lärorikt inslag i utbildningen.
– Det skulle vara supernyttigt. Är det något som är viktigt idag när du jobbar som kock är det att ha koll på var råvarorna kommer ifrån och ha ett tydligt tänk kring allt du använder. Jag ser det också som ett sätt att lära våra elever mer om vad som går att odlas i vårt klimat och med de förutsättningar vi har här. Initialt skulle vi satsa på örter och sallader. Det är enkelt att driva upp och ta hand om. Och något vi verkligen skulle ha användning för i vår matlagning.